Sinema

Metin Erksan

Metin Erksan

Liseyi Pertevniyal Lisesi’nde bitiren Metin Erksan, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde Sanat Tarihi bölümü okudu. 1947’den başlayarak çeşitli dergi ve gazetelerde sinema yazıları yazdı.

Üniversite yıllarında sinemayla ilgilenen Erksan, 1950’de Atlas Film için Yusuf Ziya Ortaç’ın Binnaz adlı filmini senaryolaştırarak sinemaya adımını attı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nden 1952’de mezun olan Erksan, aynı yıl Dünya gazetesinde film eleştirileri yazdı. 1952’de senaryosunu Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun yazdığı Karanlık Dünya, Aşık Veysel’in Hayatı-Karanlık Dünya, ilk filmi oldu. Dünya Havacıları Türkiye’de (1958), Büyük Menderes Vadisi (1959) adlı iki belgesel film yaptı.

Edebiyat uyarlamalarına yönelerek kırsal kesim insanlarının sorunlarını işlediği filmlerle başarı kazandı. Susuz Yaz, 1964 Berlin Film Şenliği’nde Altın Ayı Büyük Ödülü’nü, Yılanların Öcü (1962), 1966 Kartaca Film Şenliğinde birincilik kazandı. Kuyu filmi (1968) 1. Adana Film Şenliği’nde birinci oldu. Halit Refiğ ile birlikte Ulusal Sinema anlayışının temsilcisi oldu.

1970 yılından sonra ticari filmler yönetti. 1974-1975’te TV için çağdaş beş Türk öyküsünü (Sabahattin Ali’nin “Hanende Melek”, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın “Geçmiş Zaman Elbiseleri”, Samet Ağaoğlu’nun “Bir İntihar”, Sait Faik Abasıyanık’ın “Müthiş Bir Tren” ve Kenan Hulusi Koray’ın “Sazlık”) kısa metrajlı filmler durumuna getirdi. Metin Erksan, 4 Ağustos 2012 tarihinde 83 yaşında vefat etti.

Filmografi:

Karanlık Dünya / Aşık Veysel’ın Hayatı 1952
Beyaz Cehennem / Cingöz Recai 1954
Yolpalas Cinayeti 1955
Ölmüş Bir Kadının Evrakı Metrukesi 1956
Dokuz Dağın Efesi 1958
Hicran Yarası 1959
Gecelerin Ötesi 1960
Şoför Nebahat 1960
Mahalle Arkadaşları 1961
Oy Farfara Farfara 1961
Sahte Nikah 1962
Yılanların Öcü 1962
Acı Hayat 1962
Çifte Kumrular 1962
İstanbul Kaldırımları 1964
Suçlular Aramızda 1964
Susuz Yaz 1964
Sevmek Zamanı 1965
Ölmeyen Aşk 1966
Ayrılsak da Beraberiz 1967
Kuyu 1968
İki Günahsız Kız 1969
Ateşli Çingen 1969
Dağlar Kızı Reyhan 1969
Sevenler Ölmez 1970
Eyvah 1970
Hicran 1971
Makber 1971
Feride 1971
Keloğlan’la Can Kız 1972
Süreyya 1972
Bir İntihar 1973
Geçmiş Zaman Elbiseleri 1973
Hanende Melek 1973
Müthiş Bir Tren 1973
Sazlık 1973
Dağdan İnme 1973
Şeytan 1974
İntikam Meleği / Kadın Hamlet 1976
Sensiz Yaşayamam 1977
Preveze Öncesi 1982

Senaryo:

Beyaz Cehennem / Cingöz Recai 1954
Yol Palas Cinayeti 1955
Ölmüş Bir Kadının Evrakı Metrukesi 1956
Üç Arkadaş 1958
Dokuz Dağın Efesi 1958
Hicran Yarası 1959
Binnaz 1959
Gecelerin Ötesi 1960
Şoför Nebahat 1960
Mahalle Arkadaşları 1961
Acı Hayat 1962
Yılanların Öcü 1962
Suçlular Aramızda 1964
Susuz Yaz 1964
İstanbul Kaldırımları 1964
Sevmek Zamanı 1965
Ölmeyen Aşk 1966
Kuyu 1968
İki Günahsız Kız (İki Hikayeli Film) 1969
Feride 1971
Hicran 1971
Süreyya 1972
Dağdan İnme 1973
İntikam Meleği / Kadın Hamlet 1976
Vahşi Sevgili 1977
Sensiz Yaşayamam 1977
Preveze Öncesi 1982
Fırtına Gönüller 1984

Ödülleri:

Berlin Film Festivali, 1964, Susuz Yaz, En İyi Film
İzmir Enternasyonal Fuarı 1. Film Şenliği, 1965, Suçlular Aramızda, En İyi Yönetmen
Türk Filmleri Yarışması, 1961, Gecelerin Ötesi, En İyi Senaryo
1. Adana Altın Koza Film Şenliği, 1969, Kuyu, En İyi Yönetmen
24. Antalya Film Şenliği, 1987, Kuyu, Onur Ödülü

Yorumlar

Bir yorum yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çok Okunanlar

Yukarı