Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı
Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı; kadınlara karşı şiddetin önlenmesi amacıyla çalışmalar yapan, aile içi şiddete uğramış kadınlara psikolojik ve hukuksal destek veren ve sığınak sağlayan bir sivil toplum örgütüdür. Vakfın kullandığı mor renk, şiddet sonucu oluşan yaralanmaları vurgulaması amacıyla tercih edilmiştir.
Mor Çatı hareketinin tarihçesi 80’li yıllara dayanır. 1981- 84 yılları arasında Yazko bünyesinde kadınlar feminizmi tartışmak için biraraya gelirler. “Somut” dergisinde bu konuda yazılar yazarlar. 1984 Nisan’ında Kadın Çevresi kurulur ve pek çok yabancı feminist yayın Türkçeye çevirilir. 1987 yılında Çankırı’da bir yargıcın “Kadının sırtından sopayı, karnından sıpayı eksik etmemek gerekir” diye buyurarak, bir kadının boşanma talebini reddetmesiyle “Dayağa karşı kadın dayanışması” eylemleri başlar.
8 Mart 1988’de Cağaloğlu’nda Geçici Modern Kadın Müzesi açılır ve kadın tanıklıklarına dayalı, kollektif olarak hazırlanan “Bağır Herkes Duysun” kitabı yayımlanır. 1989 yılında Mor İğne ve 1990’da Bedenimiz Bizimdir kampanyaları yapılır. 1989 yılının Ocak ayında şiddet mağduru kadınlara hukuksal ve pratik destek vermek amacıyla bir telefon ağı kurulur. Ancak bununda yetersiz kaldığı anlaşılır ve 1990’da Vakıf kurulur.
Mor Çatı ile dayanışmak için gönüllü olarak atölye faaliyetlerine katılınabiliyor.
Mor Çatı İletişim: Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı Katip Mustafa Çelebi Mah. Anadolu Sok. No: 23 D: 7-8 Beyoğlu – İstanbul
Tel: 0212 292 52 31-32
