Steven Spielberg

Tam adı Steven Allan Spielberg olan Amerikalı sinema yönetmeni, yapımcısı ve senarist. Filmleri büyük gişe başarıları kazanmış, tüm zamanların en çok hâsılat yapan yapımlarına imza atmıştır. Premiere dergisince  film endüstrisindeki en güçlü ve en etkili figürdür. 

Ayrıca Life dergisi yönetmeni, kendi jenerasyonundaki en etkili kişi olarak liste başı yapmıştır. 70’lerden 90’lara üç önemli döneme damgasını vuran ve uluslararası arenada hit olup en çok gişe başarısı kazanmış Jaws, E.T. ve Jurassic Park filmlerini yönetmiş, sinema endüstrisinin köşe başlarından birini tutan DreamWorks Pictures’ı kurmuştur.

Filmlerinde birbirinden farklı temalar kullanmış, macera ve bilimkurgunun en başarılı örneklerine imza atmış, son yıllarda dramatik öğeler üzerine yoğunlaşmış, aile, savaş, ilişkiler ve terörizm konularında filmler çekmiştir. Filmlerinde II. Dünya Savaşı önemli yer tutmaktadır. Spielberg filmleri sayısız kez Oscar’la ödüllendirilmiştir. Orijinal film müzikleri için John Williams’ı seçen yönetmen, en çok Tom Hanks, Harrison Ford ve Richard Dreyfuss gibi oyuncularla çalışmıştır.

Filmografi:
Savaş Atı (2011)
Süper 8 (2011)
Tenten’in Maceraları (2011)
Indiana Jones ve Kristal Kafatası Krallığı (2008)
Atalarımızın Bayrakları (2006)
Dünyalar Savaşı (2005)
Münih (2005)
Terminal (2004)
Sıkıysa Yakala (2002)
Azınlık Raporu (2002)
Yapay Zeka (2001)
Er Ryan’ı Kurtarmak
Amistad (1997)
The Lost World: Jurassic Park (1997)
Schindler’in Listesi (1993)
Jurassic Park (1993)
Kanca (1991)
Daima (1989)
Indiana Jones: Son Macera (1989)
Güneş İmparatorluğu (1987)
Back to the Future (1985)
The Color Purple (1985)
Indiana Jones and the Temple of Doom (1984)
E.T. the Extra-Terrestrial (1982)
Raiders of the Lost Ark (1981)
1941 (1979)
Üçüncü Türden Yakınlaşmalar (1977)
Jaws (1975)
The Sugarland Express (1974)
Duel (1971)
Amblin’ (1968)
Firelight (1964)

Aldığı ödüller:
1982 En İyi Sinema Filmi Altın Küre Ödülü (Drama) – E.T. the Extra-Terrestrial
1987 Irving G. Thalberg Ödülü
1993 En İyi Yönetmen Akademi Ödülü – Schindler’in Listesi
1993 En İyi Film Akademi Ödülü – Schindler’in Listesi
1993 En İyi Yönetmen Altın Küre Ödülü – Schindler’in Listesi
1993 En İyi Sinema Filmi Altın Küre Ödülü (Drama) – Schindler’in Listesi
1993 BAFTA En İyi Yönetmen Ödülü – Schindler’in Listesi
1993 BAFTA En İyi Film Ödülü – Schindler’in Listesi
1998 En İyi Yönetmen Akademi Ödülü – Er Ryan’ı Kurtarmak
1998 En İyi Yönetmen Altın Küre Ödülü – Er Ryan’ı Kurtarmak
1998 En İyi Sinema Filmi Altın Küre Ödülü (Drama) – Er Ryan’ı Kurtarmak
2001 İngiliz Komutan Şövalyelik Nişanı
2004 Fransız Légion d’honneur
2008 Cecil B. DeMille Ödülü

Yorumlar

Bir cevap yazın

Loading…

0

0 comments

Oylamak ister misin?

0 puan
Upvote Downvote